18. listopada 2019.

U pulskim sportskim objektima svakodnevno trenira gotovo dvije tisuće djece i sportaša

U pulskim sportskim objektima svakodnevno trenira gotovo dvije tisuće djece i sportaša

Grad Pula i Pula sport proteklih godina su godina, govorimo o ovom desetljeću, uložili značajna sredstva u izgradnju sportske infrastrukture. Ne misli se pritom samo na dovršetak izgradnje Gradskog stadiona Aldo Drosina i izgradnje kompleksa Gradskih bazena Pula, već i sportskih igrališta na Vidikovcu i Pragrandeu te u Valdebeku, kao i obnovu sportskog igrališta u Starom Gradu, ali i obnovu dvorane Doma sportova Mate Parlov te novi klimatizirani sustav u njoj koji je postavljen nedavno te uvođenje Wi-Fi sustava u objekte kojima upravlja Pula sport. Usto, travnjaci igrališta u Štinjanu i na Velom Vrhu, izazivaju oduševljene poklonika koji na njima rade i igraju.

- Prije svega, ono što treba naglasiti jest da je osnovni preduvjet za organizirano bavljenje sportom odgovarajući razvoj sportske infrastrukture. Grad Pula prepoznao je nužnost pravilnog razvoja sportske infrastrukture te je stoga prije petnaestak godina osnovao najprije ustanovu, a potom i tvrtku, Pula Sport koja se bavi kapitalnim investicijama u sportskoj infrastrukturi i tekućim održavanjem postojećih objekata. Od tog vremena završena su tri kapitalna sportska objekta u našem gradu. Dom sportova "Mate Parlov" rekonstruiran je 2004. godine, dovršen je stadion "Aldo Drosina" započet još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Nove tribine, dva pomoćna igrališta zajedno s novim hibridnim travnjakom, koji smo postavili u suradnji s HNS-om, u ljeto 2018. godine rezultirali su, po ocjeni mnogih, najljepšim srednjim stadionom u našoj zemlji. Ove napore je prepoznao i HNS te smo na proljeće ugostili finalnu utakmicu Kupa Hrvatske, službenu i pripremnu utakmicu hrvatske nogometne U-21 reprezentacije, a 19. studenog svjetski doprvaci u nogometu igraju prijateljsku utakmicu na našoj "Drosini". Nakon nekoliko godina vraća se A-reprezentacija u Pulu, a učinit ćemo sve da u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo po prvi put naša reprezentacija odigra službenu utakmicu u našem gradu, govori u uvodu Ivan Glušac, direktor Pula sporta.

U posljednjih osam godina, kako ističe direktor Pula sporta, u pulsku sportsku infrastrukturu uloženo je ukupno više od 120 milijuna kuna.

- Taj iznos prelazi trećinu ukupnih prihoda Grada Pule u, primjerice, 2018. godini. Osim čvrstih objekata i nogometnih igrališta, Grad je u proteklom razdoblju sagradio, ili osuvremenio, 38 sportskih igrališta na 25 lokacija koje pokrivaju sve gradske kvartove. Potpuno su novoizgrađena igrališta Vidikovac, Valdebek, Pragrande, a tu govorimo o igralištima namijenjenim za rekreativno bavljenje sportom koja građani besplatno koriste, navodi Glušac.

Među novoizgrađenim objektima ističe se dugogodišnji san Puljana, Gradski bazeni, koji su brzo privukli velik broj korisnika. Otvoren je prošle godine u prosincu, nakon što je gradnja trajala 17 mjeseci.

- Realizaciju složene gradnje bazenskog kompleksa možemo usporediti s gradnjom kompleksa bazena u Velikoj Gorici, koji su otvoreni sedam dana ranije, a započeli su se graditi dva mjeseca prije. Pri tom treba naglasiti da tamošnji bazenski kompleks ima oko 4.000 metara kvadratnih neto površine, dok naš ima 6.500, a nije naodmet spomenuti da je cijena kvadrata u Velikoj Gorici iznosila 10.000 kuna, a našeg kompleksa oko 9.000 kuna, ili više od 10% jeftinije. Isto tako, tamo se nalaze dva bazena jedan 16,5x25 metara, a drugi 10x16,5 metara, dok su u našem kompleksu tri bazena 34x25 metara, 25x10 metara treći bazen za najmanje, govori direktor Pula sporta.

Upravo je izgradnja ovog sportskog objekta privukla brojne pulske mališane u "vodene" sportove, ali i brojne građane da ga koriste za plivačku rekreaciju.

- Da je izgradnja kompleksa Gradskih bazena Pula bila pun pogodak, svjedoče i podaci da u četiri kluba; dva plivačka, vaterpolski i triatlon klub, trenira više od 700 djece, što je povećanje od dva do tri puta u usporedni s vremenom kad su klubovi trenirali u Valbandonu. Ono što posebno veseli jest da smo u 250 dana rada bazenskog kompleksa prodali 15.135 jednokratnih ulaznica što znači da svakodnevno bazene koristi šezdesetak rekreativaca. Toj brojci treba dodati još petstotinjak mjesečnih karti i sedamdesetak godišnjih, ističe Glušac, koji ističe i da na objektima i nogometnim terenima u vlasništvu Pula sporta, klubovi članovi Sportske zajednice Grada Pule godišnje ostvare dvadeset tisuća sati programa. - U našim objektima svakodnevno trenira gotovo dvije tisuće djece i sportaša. Vanjski korisnici ostvaruju još sedam tisuća sati programa na našim objektima.

Osim Wi-Fi-ja u svim objektima, nova klimatizacija Doma sportova Mate Parlov omogućila je nesmetan rad u dvorani tijekom "paklenih" ljetnih dana, što ranije nije bio slučaj.

- Novim sustavom klime u Domu sportova omogućio je ljetne pripreme klubova. Već prvu godinu imali smo pripreme hrvatske ženske košarkaške reprezentacije mlađih uzrasta, zatim rukometaša Metalurga iz Zaporožja, čestih sudionika rukometne Lige prvaka, a tu je i već tradicionalni ogledni Global Challenge za odbojkašice. Namjera nam je objekte što više staviti u funkciju sportskog turizma, čime bismo postigli veću iskoristivost objekata, a time povećavamo i turističku ponudu našeg grada jer sportski turizam je upravo najbrže rastuća grana turizma. Da smo na dobrom putu pokazuju vaterpolske i plivačke pripreme u našem kompleksu bazena, gdje smo ugostili mlađe kategorije vaterpolskih reprezentativaca naše zemlje, ali i mnoge europske klubove. Nakon što smo u ožujku ove godine od grada dobili na korištenje (upravljanje) stadion SRC Veruda, sad na jednom mjestu imamo kompleks gradskih bazena i košarkaško-rukometnu natjecateljsku dvoranu s preko 2.200 sjedećih mjesta te nogometni stadion i atletsku stazu, uz onu porečku jedinu u Istri. Ovaj zbroj različitih sportskih objekata na jednom mjestu ima malo tko u zemlji, zaključuje direktor Pula sporta.

Da bi se pulski sport dalje razvijao potreban je i nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu, a Glušac navodi da će se Pula sport svakako potruditi izgraditi sljedeće godine penjačku stazu na istočnom djelu bazenskog kompleksa, za što je već gotov glavni projekt tako da grad u godini kad penjanje postaje olimpijski sport na Olimpijskim igrama u Tokiju dobije primjerene dvije penjačke staze.