28. veljače 2019.

Županijsko prvenstvo u plivanju

Županijsko prvenstvo u plivanju

Plivanje je konačno stiglo u pulski bazen! Gradski bazeni Pula ugostili su proteklog vikenda prvo veliko plivačko natjecanje, Županijsko prvenstvo za plivačice i plivače svih dobnih kategorija. Natjecanje, koje je organizirao Plivački savez Istarske županije, okupilo je preko 200 predstavnika iz pet istarskih plivačkih klubova: Poreča, rovinjskog Delfina, pulskih Pule i Arene te medulinskog Vala.

Nakon tri natjecateljska dana, najuspješniji plivači u apsolutnoj konkurenciji bili su fenomenalni Matija Mužina iz rovinjskog Delfina, koji je upisao čak 13 pobjeda, te Mark Miota iz Arene sa četiri pobjede, dok su u konkurenciji plivačica najbolje sa po četiri pobjede bile Lana Punek i Lara Miota (obje Arena), tri pobjede ostvarila je Nikka Brajković iz Delfina, a po dvije Dea Jugovac i Natali Žgomba (obje Arena).

Svestrani Mužina je slavio u plivanju mješovitim načinom, slobodnom i prsnim stilo  te leptir, osim na 50 metara gdje je Miota bio uspješniji, kao i u leđnom stilu.

Izgradnjom pulskog bazena te najavljenom izgradnjom rovinjskog, istarsko bi plivanje u budućnosti trebalo dobiti i na kvantiteti - što se u pulskim klubovima već osjeća, i na kvaliteti. Možda zahvaljujući tome, u bližoj budućnosti, istarsko plivanje iznjedri nasljednika Bruna Blaškovića, sjajnog hrvatskog reprezentativca poniklog u skromnim uvjetima koje je dosad imalo pulsko plivanje.

U stanci između plivačkih natjecanja proglašeni su najbolji plivači i plivačice Istarske županije za 2018. godinu. Najbolje plivačice su: Carol Stojanović (Pula) u kategoriji početnica, Lea Fabijanić (Pula) kod mlađih kadetkinja, Lara Miota (Arena) kod kadetkinja, Samilla Gagić (Pula) kod mlađih juniorki, Nikka Brajković (Delfin) kod juniorki, Valeria Fabijanić (Pula) kod mlađih seniorki i Natali Žgomba (Arena) kod seniorki.

U konkurenciji plivača najbolji su Ivan Jančić (Delfin) kod početnika, Dino Coković (Delfin) kod mlađih kadeta, Matija Jurman Kovačić (Arena) kod kadeta, Matija Mužina (Delfin) i Mark Miota (Arena) podijelili su prvo mjesto kod mlađih juniora, Anteo Laković (Pula) najbolji je kod juniora, a Bruno Blašković (Pula) kod mlađih seniora.

Najvrjedniji rezultat u 2018. godini ostvario je hrvatski reprezentativac i član Pule Bruno Blašković (na 100m slobodno na Europskom prvenstvu u Glasgowu), dok je Katarina Zubčić (Arena) najuspješnija trenerica.