05. veljače 2019.

IMPRESIVNA MEKA NATJECATELJA I REKREATIVACA: Gotovo dvije tisuće sportaša na jednom mjestu

IMPRESIVNA MEKA NATJECATELJA I REKREATIVACA: Gotovo dvije tisuće sportaša na jednom mjestu

Poslijepodne radnog dana najbolje oslikava situaciju na Verudi. Automobil na automobilu na svim parkiralištima, a ima ih. Onaj pored Gradskih bazena Pula, pa pored stadiona SRC Uljanik-Veruda, pa uz Dom sportova "Mate Parlov", ukupno više od 400 mjesta. Cijeli taj sportski kompleks kojega sačinjavaju tri navedena objekta i Boćarski dom, "preselio" je pulski sport na Verudu. Brojke su impresivne, sportaša-natjecatelja i polaznika škola raznih sportova u ta četiri objekta ima gotovo dvije tisuće. I to bez sve brojnijih rekreativaca koji pohode Verudu, posebno otkad su otvorena vrata bazena. Pa nije onda ni čudno da je mjesto za parkiranje sve teže naći u vrijeme kad se sportski dio Pule i okolice seli prema ovom dijelu grada. Ovaj je kvart samim time postao elitan, kvart koji u ovim sportskim objektima nudi brojne i raznolike sadržaje za trening i natjecanja.

Naime, gledano po objektima, doista je velik broj sportova koji se ovdje odvijaju. Na posljednje otvorenom objektu, Gradskim bazenima Pula, paralelno vježbaju početnici, sportaši-natjecatelji i rekreativci. Četiri pulska sportska kluba, Plivački klub Pula, Plivački klub Arena, Vaterpolo klub Pula i Triatlon klub Pula, zajednički na bazene dovode čak 800 članova. Pridodamo li tome iznimno velik broj građana, koji se od otvaranja ovog objekta uoči Božića odlučio koristiti njime, pa potom i sportašima iz klubova izvan Pule, poput plivača medulinske Mladosti ili vaterpolista rovinjskog Delfina, bazenu gravitira više od tisuću sportaša.

Prvi dojmovi? Dugo su članovi vodenih sportova agitirali za izgradnju 50-metarskog bazena, a neki i sad žale što isti nije izgrađen. No, onog trenutka kad je odlučeno da se izgrade ova tri bazena, glavni dimenzija 34x25, onaj multifunkcionalni 25x10 i dječji bazen 7x6 metara, svi su se okrenuli čim kvalitetnijem korištenju tih novih i toliko iščekivanih sadržaja. Ne čudi da je u prvi plan gurnuta pozitiva, znatno bolji uvjeti za trening i natjecanja u odnosu na dosad korišteni bazen u Valbandonu, kao i puno bolji popratni sadržaji poput svlačionica, tuševa, saune i fitnessa. Tu je najbolje opet posegnuti za brojkama, a one govore da su navedeni klubovi toliko povećali svoje članstvo da više gotovo nisu u mogućnosti upisivati nove.

Primjerice, vaterpolisti više nemaju mjesta u starijim grupama, tek u Školi vaterpola primaju one najmlađe. Slično je i s plivačkim klubovima, novi, puno bolji uvjeti i godine čekanja na iste učinile su svoje. Uslijedila je "eksplozija" novih članova. Na veliku radost klupskih uprava i trenera, ali i svih onih koji su omogućili da Pula konačno, nakon dugogodišnjeg čekanja, dobije bazen. Pa su sad rasprave o tome da li bi se mogla promijeniti satnica škole vaterpola ili pojedinih plivačkih skupina, kao i želja da autobusi Pulaprometa uvedu liniju koja će prolaziti pored bazena, nešto o čemu su Puljani i Istrani dosad mogli samo maštati.

Stadion na Verudi dom je atletičara i nogometaša Uljanika koji, nažalost, dijele neizvjesnu sudbinu pulskog brodogradilišta. NK Uljanik osim seniorskog pogona koji igra u Četvrtoj HNL zapad ima još sedam pogona s ukupno 220 nogometaša.

Atletičari Istre iz godine u godinu donose u Pulu brojne medalje s državnih prvenstava i iz godine u godinu iz svojih članova regrutiraju nove reprezentativce, posebno u mlađim uzrasnim kategorijama. Sve to zahvaljujući atletskoj stazi renoviranoj 2009. godine, paralelno s izgradnjom zapadne tribine Gradskog stadiona "Aldo Drosina". Staza je, nažalost oštećena, iako je dijelom sanirana prošlog proljeća. No, tom stazom trči od 170 do 200 članova Atletskog kluba Istra, a koriste je i triatlonci, kao i sve brojniji trkači-rekreativci. Stadion SRC Uljanik Veruda je dosad bio "pod kapom" Uljanik Standarda, a uskoro će preći u sastav Javne ustanove Pula sport.

Dom sportova "Mate Parlov" izgrađen je davne 1978. godine, a rekonstruiran i dograđen 2003. godine, kad su izgrađena i parkirališta na dvije razine koja su zamijenila nekadašnji plato poznat po prašini ljeti, a kišnim lokvama zimi. Glavna dvorana, dvorana za boks i hrvanje, dvorana za stolni tenis, obnovljena četverostazna kuglana, uz fitness i saunu, u svoja njedra primaju čak 730 sportaša-natjecatelja iz brojnih klubova, u nekoliko sportova. Tu treniraju i natječu se odbojkašice Pule, košarkaši Pule 1981, rukometaši i rukometašice pulskih klubova Arena-Pula, Veruda i Arena, stolnotenisači i stolnotenisačice Pule, boksači Pule, hrvači Istarskog borca, malonogometaši Futsal-Pule, kao i članovi više kuglačkih klubova.

Sportski kompleks na Verudi zatvara Boćarska dvorana, koje je prošle godine iz sastava Uljanik Standarda prešlo u sastav Pula sporta. Moderno zdanje izgrađeno 2002. godine dom je boćara Pule, koji ove sezone najvećem istarskom gradu pokušavaju donijeti premijerni naslov ekipnog prvaka Hrvatske. Boćarsku dvoranu koriste 24 natjecatelja, ali stigne li naslov u Pulu, bit će ih sigurno i više.

(Preuzeto iz Glas Istre)