18. travnja 2018.

Zamjena travnjaka na Drosini

Zamjena travnjaka na Drosini

Osim izgradnje bazena Pula sport će za dva mjeseca pokrenuti još jedan značajan projekt. U suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom kreće toliko očekivana i neophodna zamjena travnjaka na Gradskom stadionu Aldo Drosina. Travnjak Drosine obnovit će se, uz još pet hrvatskih prvoligaških terena gdje je najveća potreba, po najmodernijim europskim standardima za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Direktor Pula sporta Ivan Glušac već je za naš list izjavio da se zamjena travnjaka namjerava realizirati tijekom lipnja i srpnja a prethodnih dana je Pula sport raspisao javni natječaj za izvođača "građevinskih" radova, kojem je otvaranje ponuda 4. svibnja.

- Nakon završetka izgradnje Stadiona Aldo Drosina 2010. godine, na red je došla i zamjena travnjaka na najljepšem pulskom nogometnom stadionu. Budući da je stari travnjak u jesenskim, zimskim i ljetnim mjesecima što zbog kiša, što zbog vrućina, s godinama prilično propao i da su u pojedinim situacijama uvjeti za igru na granici regularnosti, Pula Sport je, kao vlasnik travnjaka i stadiona odlučio se uključiti kao partner u veliku infrastrukturnu akciju Hrvatskog nogometnog saveza. Naime, HNS sufinancira obnovu odnosno zamjenu šest travnjaka na prvoligaškim stadionima. Travnjak na stadionu Aldo Drosina jedan je od travnjaka na kojima će dosadašnji travnjaci, koji su bili isključivo od prave trave, biti zamijenjeni hibridnim travnjacima, odnosno travnjacima kojima su mješavina umjetne i prave trave. Time se omogućuje neometano korištenje travnjaka u svim godišnjim dobima i po svim vremenskim uvjetima. Najbolji primjer za to je travnjak na riječkoj Rujevici, pojašnjava direktor Pula sporta Ivan Glušac.

Kompletna zamjena travnjak uključuje izvedbeni projekt, pripremne radove, zemljane radove, radove sustava drenaže, radove postavljanja hibridnog travnjaka i postavljanje navodnjavanja. Budući da Pula Sport i HNS sufinanciraju zamjenu travnjaka, podijeljeni su troškovi i radovi. Pula Sport je već financirao pripremnu dokumentaciju, a protekli tjedan je objavljen natječaj javne nabave za pripremne i zemljane radove te za radove sustava drenaže. Procijenjena vrijednost tih radova je 1,2 milijuna kuna, dok će HNS financirati postavljanje sustava navodnjavanja i postavljanja hibridnog travnjaka u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Znači kompletna zamjena travnjaka na Aldo Drosini koštat će 4,7 milijuna kuna, od čega ga Pula Sport sufinancira s 25 posto sredstava, a HNS sa 75 posto sredstava.

- Početak radova očekujemo u lipnju, a njihov završetak u srpnju. Naravno termini ovise o završetku postupka javne nabave. Novi hibridni travnjak omogućit će ne samo nesmetane trening i utakmice pulskog prvoligaše, već i nastupe naše A reprezentacije i to ne samo u revijalnim utakmicama te se nadamo da ćemo u najskorije vrijeme, nakon postavljanja hibridnog travnjaka, biti domaćini i natjecateljske, kvalifikacijske utakmice naših A reprezentativaca, a zašto ne i u budućnosti finala Kupa Hrvatske, koji se igra u unaprijed određenom stadionu, bez obzira na to tko igra u finalu, ističe Glušac.

Osim samih natjecateljskih utakmica pulskog, još uvijek, prvoligaša te nastupa reprezentacije, s novim travnjakom kao i postojećim pomoćnim nogometnim igralištima na Drosini Pula će sigurno postati i mjesto gdje će nogometne ekipe moći obavljati pripreme kao i održavati nogometne kampove. Drosina bi mogla postati i svojevrsni kamp HNS-a, odnosno reprezentativnih selekcija.

Inače, prema projektnoj dokumentaciji, projektom predviđa se obnova, odnosno rekonstrukcija kompletne travnate površine nogometnog igrališta stadiona Aldo Drosina. Tlocrtne površine zadržavaju se kao i postojeće, teren je vanjskih dimenzija 120x82 metara, sastoji se od igraće površine igrališta (površina zatvorena out linijom) dimenzija 105x68 metara i površine od umjetne trave oko igrališta u širini od 7 metara uz zapadnu, južnu i sjevernu tribinu te 6 metara uz istočnu tribinu stadiona. Teren će se izvesti u dvostrešnom padu od 0,5 posto prema zapadnoj i istočnoj tribini te s padom prema petercima.

Postojeće igralište od prirodne trave zamijenit će se postavljanjem travnjaka prema "Hybrid grass tehnologiji" hibridnog travnjaka u širokim rolama. Hibridni travnjak sastoji se od dva dijela, prirodnog sportskog travnjaka i umjetnog sportskog travnjaka. Prirodni travnjak mješavina je 60 posto Lollium Perenne i 40 posto Poa Pratensis, s potvrdom "SOD" kvalitete, bez primjesa ostalih vrsta trava ili korova.

"Uzgajano polje hibridnog travnjaka mora biti slične klimatske zone kao grad Pula gdje se trava postavlja. Hibridna trava mora biti uzgajana minimalno 24 mjeseca prije izrezivanja i dostave na lokaciju instalacije. Hibridni travnjak izrezuje se u rolama širine 120 centimetara i dužine 10 metara. Role se postavljaju strojno i fino poravnavaju ručno. Prije polaganja rola hibridnog travnjaka potrebno je cijelu površinu plodnog sloja ravnomjerno prihraniti gnojivom. Oko novo projektiranog hibridnog travnjaka postavit će se umjetna trava s uvijenim vlatima u rolama širine četiri metra.. Umjetna trava oko terena visinski će se uklopiti u postojeće betonske kanalice", stoji u pojašnjenju projekta.

Prema projektu zamjene travnjaka na Gradskom stadionu Aldo Drosina polijevanje terena predviđeno je pop-up poljevačima. Projektom je predviđeno ugraditi 35 poljevača za navodnjavanje nogometnog terena, od kojih se 15 poljevača nalazi u terenu, a ostalih 20 obodno uz teren, uz rub travnate površine. Svaki poljevač unutar terena ima svoj vlastiti elektromagnetski ventil čime se omogućava precizna razdioba vode na zalijevanoj površini. Broj i raspored poljevača predviđen je na način da se postigne maksimalna ravnomjernost polijevanja, čime će se ciklusi navodnjavanja izvršavati uz najmanju ukupnu potrošnju vode.