05. rujna 2018.

NAKON 30 GODINA PULA DOBIVA KOMPLEKS GRADSKIH BAZENA

NAKON 30 GODINA PULA DOBIVA KOMPLEKS GRADSKIH BAZENA

Najveći gradski projekt približava se kraju, nakon više od trideset godina čekanja Pula uskoro dobiva kompleks Gradskih bazena. Projekt izgradnje kompleksa gradskih bazena na Verudi pred samom je finalizacijom, a pogledom u unutrašnjost objekta vidi se da su radovi u punom jeku. Ipak, najvažniji kapitalni projekt Grada Pule, kojeg provodi gradsko trgovačko društvo Pula sport d.o.o. koje će i upravljati bazenskim kompleksom, trebao bi uskoro biti dovršen. Na dugo očekivanom sportskom projektu, koji predstavlja jednu od najvažnijih i najvećih kapitalnih investicija Grada Pule, u tijeku su završne radnje.

- Potpuni završetak projekta očekujem u listopadu. Do produženja roka radova došlo je dijelom zbog povećanja opsega posla, izgradnje nove prostorije površine 200 četvornih metara te dijelom zbog vremenskih prilika, ali i promjena u projektu jer je nova trafostanica, koja je napravljena za potrebe bazena, Boćališta i Doma sportova Mate Parlov, izmještena i prebačena u Dom sportova. Usto se prešlo na srednji napon čime će se računi za potrošnju električne energije smanjiti do 30 posto. Usto, izvođač je, čini se, imao probleme s radnom snagom, kaže nam direktor Pula sporta Ivan Glušac.

Iako se početkom realizacije projekta najavljivalo da će kompleks bazena biti otvoren na jesen, realno, to će se dogoditi mjesec-dva kasnije. Trenutno se postavljanju keramičke pločice uokolo velikog bazena, nakon čega slijedi postavljanje same školjke velikog bazena jer preostala dva bazena su zgotovljena, kao i ostali sadržaji u objektu.

- U cijelosti je zgotovljeno parkiralište i prilazna cesta, dva bazena - multifunkcionalni bazen 25x10 metara i bazen dimenzija 7x6 metara, kao i saune, svlačionice, tribine, fitnes dvorana, multifunkcionalna dvorana te ugostiteljski objekt i ventilacija, a na krovu solarni paneli za potrošnu toplu vodu. Preostalo je odraditi završne radove, dakle postavljaju se pločice uokolo velikog bazena, zatim ide postavljanje same školjke velikog bazena koja dolazi na kraju svih radova, a za što je potrebno sedam radnih dana. Usto treba odraditi završne soboslikarske radove i izolaciju cijevi na tehničkoj etaži te čišćenje objekta. Po završetku svih radova slijedi tehnička inspekcija i dobivanje uporabne dozvole nakon čega Pula sport preuzima objekt te onda slijedi uvođenje u probni rad za 15 djelatnika, odnosno testno vrijeme rada od 30-45 dana, najavljuje direktor Pula sporta.

Vrijednost izgradnje Gradskog bazena iznosi 53,5 milijuna i uključuje sva tri bazena, kompletnu bazensku i sportsku opremu, fitness prostor, ugostiteljski prostor, multifunkcionalnu dvoranu, sve vrste sauna, kao i izgradnju manjeg trga prema Ulici Veruda, parkiralište i uređenje krajobraza te stepenište prema Domu sportova "Mate Parlov", a uz Boćalište, podno Galijotske ulice, smješteno je kemijsko postrojenje.

- Po uvjetima javne nabave i potpisanom ugovoru s izvođačem u slučaju kašnjenja predviđeni su penali. Kada se obračunaju svi realni dodatni radovi znat će se, po završnom obračunu, iznos penala zbog kašnjenja, navodi Glušac, koji ističe da su se bazeni u nekim drugim hrvatskim gradovima, poput Vukovara i Zadra, gradili i po deset ili šest godina dok će Pula svoj kompleks gradskih bazena dobiti dvije i pol godine nakon idejnog rješenja. Ako uračunamo vrijeme za izradu glavnog i izvedbenog projekta, dobivanje građevinske dozvole, čak četiri javne nabave i samu realizaciju ove kompleksne građevine mislim da možemo biti zadovoljni tempom konačne realizacije dugo očekivanog kompleksa javnih bazena ističe direktor Pula sporta.

Kako navode nadležni, od kraja jeseni/početka zime javni gradski bazeni bit će dostupni djeci predškolskog i školskog uzrasta, srednjoškolcima, osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću, rekreativcima, osobama treće životne dobi te plivačima i sportskim klubovima. Osim rekreacije, treninga i obuke plivača, ističu, u pulskom kompleksu Gradskih bazena moći će se održavati sva klupska, gradska i županijska natjecanja, lokalni i međunarodni mitinzi u 25-metarskim bazenima u svim plivačkim disciplinama te sva klupska, gradska, županijska, regionalna, državna i međunarodna natjecanja vaterpolo utakmica i turniri.