27. srpnja 2018.

Gotova zamjena travnjaka na Drosini

Gotova zamjena travnjaka na Drosini

"Veliko mi je zadovoljstvo što se projekt obnove, odnosno zamjene travnjaka na Drosini priveo kraju. Zahvaljujem se Hrvatskom nogometnom savezu, posebno Marjanu Kustiću, s kojim smo imali patnerski odnos u ovom projektu. Dobršenu Drosinu otvorili smo utakmicom hrvatske reprezentacije s Češkom, a nakon toga jedan od glavnih razloga što nije reprezentacija dolazila u Pulu bio je upravo loš travnjak. Drago mi je da je sada ta zapreka otklonjena jer znamo da Pula logistički i kvalitetno može popratiti svaku sportsku manifestaciju, pa se nadamo i utakmicama reprezentacije, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić na konferenciji za novinare u povodu završetka zamjene travnjaka na Gradskom stadionu Aldo Drosina, da bi odmah potom, obišavši novi hibridni travnjak, iskoristio prigodu da "zabije" prvi pogodak na novom zelenom tepihu Drosine.

- Cilja Grada Pule je kontinuirano ulaganje u sportsku infrastrukturu. Zgotovljen stadion, sada s kvalitetnim travnjakom, a uskoro i zgotovljen kompleks gradskih bazena, pokazuju da sve više ulažemo u ovaj segment, važan ne samo za širu zajednicu već i gospodarstvo, rekao je tom prigodom Miletić.

Uz pulskog gradonačelnika završetku zamjene travnjaka Drosine prisustvovali su i direktor trgovačkog društva Pula sport Ivan Glušac te direktor za natjecanja, infrastrukturu i razvoj u Hrvatskom nogometnom savezu Marijan Kustić, kao i predsjednik Nogometnog saveza Županije istarske Igor Žiković.

Novi hibridni travnjak omogućit će nesmetani trening i utakmice pulskog prvoligaša, koji se nedavno financijski stabilizirao, neovisno o vremenskom periodu. S novim travnjakom Drosina će biti spremna ugostiti i nastupe svih reprezentativnih selekcija, i to čak i u natjecateljskim kvalifikacijskim utakmicama, a spominje se da bi Drosina nakon zamjene travnjaka mogla postati i svojevrsni kamp reprezentativnih selekcija.

- Raduje što je Pula dobila novi hibridni travnjak, posebno što je Istra dobila ovako kvalitetnu podlogu. Osobno ću se, kao predstavnik Primorsko-goranske i Istarske županije u HNS-u, zalagati da i naša reprezentacija dođe igrati utakmice u Pulu jer su sada svi uvjeti zadovoljeni. Riječ je o odličnom terenu i vjerujem da će se u Puli igrati bolje i kvalitetnije utakmice te se zahvaljujemo Pula sportu i Gradu Puli na iznimnoj suradnji u ovom projektu, naglasio je Kustić, istaknuvši na naše pitanje može li HNS sada Puli dodijeliti neke "manje" kvalifikacijske utakmice "vatrenih" da bi volio da se Puli, samim time i cijeloj Istri, to omogući.

- Zato je i bio važan ovaj projekt i vjerujem da će se u skorijoj budućnosti kvalifikacijska utakmice "vatrenih" organizirati u Puli. A možemo i finale Kupa organizirati u Puli, istaknuo je Kustić.

Travnjak Drosine obnavlja se, uz još pet hrvatskih prvoligaških terena gdje je najveća potreba, po najmodernijim europskim standardima. Roveria usluge izvele su građevinske radove u vrijednosti 1,03 milijuna kuna, a sam travnjak sufinancirao je HNS u vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna.

- U relativno kratkom roku uspjeli smo ovaj projekt privesti kraju i već, u suradnji s HNS-om, već u srpnju okončati zamjenu travnjaka. Prije sedam godina dovršen je stadion, a ovo je sada "šlag na tortu". Projekt je odrađen brzo i zahvaljujemo se HNS-u na partnerstvu, rekao je direktor Pula sporta Ivan Glušac, istaknuvši da je riječ o travnjaku kakav, primjerice, ima riječka Rujevica te je izrazio nadu gostovanju hrvatske nogometne reprezentacije na Drosini.

Kompletna zamjena travnjak uključila je pripremne i zemljane radove, izradu sustava drenaže, postavljanje navodnjavanja te radove postavljanja hibridnog travnjaka. Pula sport je pripremio kompletnu izvedbenu dokumentaciju te financirao pripremne i zemljane radove te sustav drenaže, a HNS postavljanje sustava navodnjavanja i postavljanje hibridnog travnjaka. Rekonstruirana je kompletna travnata površine nogometnog igrališta. Postojeće igralište od prirodne trave zamijenjeno je hibridnim travnjakom u širokim rolama prema "hybrid grass tehnologiji" što je izveo talijanski izvođač kojeg je odabrao Hrvatski nogometni savez. Uokolo igrališta, pak, postavljena je umjetna trava. Stara trava Drosine, oni zdravi dijelovi, odrezani su i postavljeni na igrališta u Štinjanu i Velom Vrhu, o kojima također skrbi Pula sport.